divendres, 30 de juny del 2017

Historia del projecte i calendari de construcció del Bojum


El projecte Bojum neix en la confluència de diferents idees, fer una bestia de foc, proposar un Correaigues coorganitzat amb l’ajuntament per la festa major i treballar sota un nou concepte d’entitat o associació. 

Quan en una conversa, apareix la figura de Bodum, el projecte agafa forma, la bestia de foc passa a ser una bestia festiva, bestia que interactuarà amb diferents elements, el Correaigues comença a ser viable i el nou concepte d’entitat, es necessari per donar-li l’estructura requerida de funcionament.

Bodum, una icona a Rubí, vàrem adonar-nos que ens trobàvem davant un projecte de ciutat i no el podíem tirar endavant sols. Explicar-ho a Pep Borràs, artista local autor de Bodum, era el primer pas a fer, era necessari el seu vistiplau, i el vàrem anar a buscar.

Pep ens va rebre a l’escola eDra, escola d’art de Rubí on exerceix de professor, feta la presentació del projecte, entre les seves paraules destaquem. “una ciutat no es ciutat sense besties de foc, besties festives”, “el projecte donaria continuïtat al meu projecte, en Bodum, l’any vinent celebrarem els 40 anys”, “Seria un bon regal d’aniversari per en Bodum, un germà bessó”. Sortíem de la trobada amb Pep, amb el seu vistiplau, amb la seva col·laboració, amb un primer esbós dibuixat i el que mes nerviosos ens va posar, teníem data d’estrena, el 25 de juny de 2018 dia que Rubí celebrarà els 40 anys de Bodum. En les següents converses amb Pep, va passar a ser el tutor en la construcció de la bestia i membre fundador de l’entitat.


“La nova bestia havia de tenir un nom nou i ens va costar mes d’un mes donar amb Ell. el nom de Bodum ve de Dumbo capgirant les síl·labes, Dumbo es el mot de l’elefant de Disney que li posen per ser mut, el seu nom original a la pel·lícula es Jumbo i si li capgirem les síl·labes, tenim Bojum que serà el nom de la nostra bestia festiva”.

Pep Borràs ens presenta a Rafa Fernandez, Rafa va ser alumne seu, Avui esta al front de l’empresa Drastics Works, desenvolupant projectes de modelatge i 3D de gran abast, recentment han participat en el programa de Tv3, “la Bogeria a la Pastisseria” i van produir un Ferrari escala 1/1 per a la inauguració de Ferrariland de Port Aventura. Un cop li vàrem explicar el nostre projecte en el seu taller, ens va sorprendre amb unes imatges 3D de Bodum i ens va fer saber que la seva empresa subvencionava el projecte 3D de Bojum i la construcció del motllo  de porex, a partir del qual es construirà la nova bestia en fibra de Vidre. Aquell dia ens va donar una bona empenta en el projecte. Aquesta fase es realitzarà al llarg del mes d’octubre de 2017.


Va arribar el moment de decidir el tema de la fibra de vidre, una vegada mes reunits amb Pep Borràs, ell tenia clar que ho podíem fer els membres de l’entitat, emparant-nos amb el seu coneixement, nosaltres no ho vàrem tenir mai del tot clar i el final, Pep ens presenta a Nuria Sentis, artista experimentada amb besties festives, qui també va ser alumne seva. Nuria capitanejarà la construcció en fibra de vidre d’en Bojum, amb l’ajuda dels membres de l’entitat. Aquesta segona fase, esta prevista realitzar-la el mes de novembre de 2017.

Aquestes construccions de fibra de vidre, requereixen un esquelet de ferro, per donar-li consistència i evitar que es pugui plegar sobre si mateixa en alguna caiguda o cop. Les coses fins ara ens han anat molt rodades i vàrem tenir la sort de que Josep Milà, arquitecte, ens oferís i subvenciones, la realització en 3D de l’estructura de ferro, per optimitzar el pes i la resistència de l’estructura. Estem parlant ja de la tercera fase en la construcció de la bestia, que finalitzarà amb la construcció de l’esquelet metàl·lic, el qual el realitzarà l’empresa de Conformados Metalicos Acercons S.l. de Ricardo Sanuy.

Si tot acaba quadrant, en Bojum estarà construït a finals del 2017.

Però aquí no acaba la posada en marxa del projecte. Seguirem el 2018, el gener concretament, serà el mes de la confecció de les casaques, que lluirem els portadors d’en Bojum. Avui no destaparem el model amb el que estem treballant, ja es veurà el dia de la presentació, però si que podem dir que les confeccionarà Olivia Cros a Riudoms, Tarragona i les estamparà l’escola eDra, amb una serigrafia especial per a l’ocasió.  


Tot finalitzarà amb la construcció de les estructures i l’enginyeria necessària perquè en Bojum a part de foc, pugui llençar, aigua, confeti i altres elements. L’entitat confia plenament poder estrenar el 25 de juny de 2018, el dia del 40è Aniversari de Bodum.

diumenge, 25 de juny del 2017

Neixament i Constitució de l'Associació d'Animació les Anades d'Olla de Rubí


El 23 d’abril de 2017, Diada de Sant Jordi, va néixer una nova entitat a la ciutat de Rubí, que com els seus estatuts indiquen treballarà per l’animació de carrer, per la animació infantil i per la cultura popular i tradicional Catalana de Rubí.

L’entitat obre un ventall d’activitats, que realitzarà mitjançant els seus projectes, un cop aquests siguin consolidats com a seccions.

L’entitat neix de la ma de Jaume Comas i Carlos Casado, ambdós van donar forma al projecte de nova entitat i es van saber rodejar de les millors persones per fer-ho possible, gent engrescada, il·lusionada i amb ganes de tirar endavant i treballar per un projecte que des del principi vàrem tenir clar que es tractava d’un projecte de ciutat.

Un cop teníem un grup definit, es van redactar els primers estatuts, els quals varen ser aprovats el 8 d’abril de 2017, a dels quals l’entitat es va donar d’alta i registrar a la Generalitat i es va demanar el seu NIF.

L’Associació va ser constituïda el 23 d’abril de 2017, a les 14h, en una reunió constituent celebrada a l’Edifici de l’Espona, seu Social de l’Esbart Dansaire de Rubí. van ser socis fundadors: Carlos Casado, Carme Jané, Lluis Alonso, Lidia Martin, Raul Canales, Guillem Comas, Paula Cruz, Fermin Reche, Montserrat Ferrer, Maria Adell, Sergi Sanchez, Oriol Adell, Maria Rosa Moreno, Miguel Angel Calvo, Lino Alonso, Manolo Cruz, Macario Tejerina, Susana Ferrero, Elena Gomez, Yvone Fernandez, Montserrat Morón, Jaume Comas, Marc Comas, Olga Rabassa, Marc Alonso, Pep Borràs, Lluisa Aguilera, Aitxiber Canales, Elena Cruz, Mireia Reche, Pol Reche, Gemma Alonso, Lucia Adell.

En son padrins de l’entitat: Joan Camps (President de l’Esbart Dansaire de Rubí), Josep Puigventós (Secretari del Foment de la Sardana, Felix Magallón (Secretari de la Colla de Geganters Teresa Altet) i Silvestre Blazquez (Cap de Colla de la Colla de Geganters del Pinar)

Junta directiva de l’associació les anades d’olla de Rubí i els vocals, escollits a la reunió constituent foren: President Jaume Comas, Vicepresident Fermin Reche, Secretari Carlos Casado, Tresorer Miguel Angel Calvo, Vocals: Guillem Comas, maria Adell, Paula Cruz, Marc Comas, Lidia Martin, Sergio Sanchez, Montse Morón i Susana Ferrero.

Va ser el 12 de juny de 2017, el dia de la presentació en societat, la junta de l’associació es va reunir a la sala d’actes de l’ajuntament amb l’alcaldessa de Rubí Ana Maria Martínez, el regidor de cultura Moisès Rodríguez i la cap del servei de cultura Gemma Bustamante, al llarg de la reunió es va fer la presentació del projecte d’entitat i del projecte de ciutat, el projecte Bojum amb el qual es construirà una nova bèstia festiva, replica de Bodum. El mateix dia 12 de juny es va fer una roda de premsa amb els mitjans locals, la qual va ser el tret de sortida de la nova entitat.

Avui 25 de Juny dia que Bodum celebra els seus 39 anys es el inici del compte enrere per a la presentació en societat de Bojum.








Presentació Entitat i Projecte Bojum




Presentació del Projecte

El present projecte es defineix com un projecte d’animació de carrer i de cultura popular tradicional catalana.

Amb ell, neix una entitat singular, una entitat sense ànim de lucre, un grup d’animació de carrer i alhora, una entitat de cultura popular i tradicional catalana a Rubí, que com el seu nom indica, farà animació de carrer i defensarà i treballarà pels valors de la cultura popular i tradicional catalana, així com per les tradicions i festes populars de la ciutat de Rubí.

L'entitat porta per nom “Associació d’animació les anades d’olla de Rubí” i serà anomenada Les anades d'olla i es constitueix per a estar al servei de la cultura popular i tradicional, les tradicions i les festes populars de Rubí. Volem actuar de paraigües, donant aixopluc tant a projectes propis com municipals i a diferents projectes mitjançant convenis i col·laboracions amb la resta d’entitats d’arrel cultural de la ciutat de Rubí.

Els projectes consolidats passaran a ser seccions de l’entitat.

Les anades d'olla, sol·licitarà l'entrada a la Taula de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de Rubí, passant a formar part així del teixit associatiu i cultural actiu de la seva ciutat, Rubí.

Dins les activitats vigents, en l'àmbit de la cultura popular “Les anades d'olla” proposaran la seva participació en les festes majors i festes de caire popular, i com a grup d’animació de carrer, la seva participació a cercaviles, rues i la Cavalcada dels Reis Mags.

També proposarà noves activitats emmarcades dins de les dues festes majors: coorganitzar amb l'Ajuntament de Rubí un correaigües per a tota la ciutadania i activitats infantils a on nens i nenes i l'aigua, en siguin els principals protagonistes, i a on la nostra bèstia sigui l’element vehicular de les activitats.

No es pot entendre l’entitat sense el seu primer projecte, el projecte Bojum, on l’element principal serà una bèstia festiva, hibrida i multifuncional.

La nostra voluntat es la de fer la presentació el 25 de Juny de l’any 2018, coincidint amb el dia en que BODUM compleix 40 anys i formar part d’aquesta celebració, seria el millor homenatge i un bon regal per a “Ell” i per a la ciutat.

Donar-li vida mitjançant el moviment i convertir-lo en Cultura Popular amb en BOJUM i tot seguit sortir per a la Festa Major de Sant Pere 2018.

La Bèstia Fesiva (el projecte Bojum)

Es construirà una bèstia festiva amb identitat rubinenca, que passarà a engrandir els Entremesos de Rubí, aquesta bèstia festiva serà el primer vincle de l’entitat amb la ciutat, estem parlant del germà bessó de l’elefant blau, en Bodum i el seu nom serà BOJUM.

BOJUM, donarà vida a BODUM i convertirà la seva imatge, en cultura popular, BOJUM es construirà pensat per a interactuar amb quatre elements: la terra, el foc, l’aigua i l’aire.

Serà bestia de foc i estarà preparada per poder tirar foc festiu, per poder participar en els correfocs i trobades de besties locals. Els seus ullals i el seu cul, estaran preparats per a carregar la pirotècnia i per a ser encesa, i el seu cos per convertir-se en un esclat de foc en enceses de lluïment.

Serà bestia d’aigua i la seva trompa estarà preparada per llençar aigua; Serà l’element central del nou Correaigues i les Anades d’Olla configuraran la resta dels elements del Correaigues que acabarà amb una festa de l’espuma.

Serà bestia dolça i volguda pels mes petits, amb la intenció de crear un vincle entre la bestia i els nens i nenes de la ciutat. Es vol convertir en un referent pels pares i mares rubinencs i participar a la Cavalcada dels Reis com una comparsa mes, amb la finalitat de recollir els xumets dels infants.

La boca d’en BOJUM dispensarà caramels amb la idea de participar en diferents festes, activitats i tradicions a la ciutat ,

L’aire serà l´últim element amb el que jugarem, la trompa d’en Bojum llençarà confeti i pompes de sabó, a les cercaviles i rues com la de carnestoltes.

Per a totes aquestes activitats BOJUM disposarà de musica enllaunada.

El disseny en 3D i la maqueta de porexpan la realitzara Rafa Fernandez (qui va ser alumne d’en Pep Borràs) i Drastic Works, l’empresa que dirigeix.

La construcció amb fibra de vidre la portarà a terme Nuria Sentis (qui va ser alumne d’en Pep Borràs) amb la col·laboració dels membres de l’entitat.

El disseny 3D de l’estructura metàl·lica el realitzarà Josep Milà i l’estructura metàl·lica la construirà Ricardo Sanuy i Conformados Metalicos Acercons S.L. l’empresa que dirigeix.